Welke tools gebruik ik als freelance SEO specialist? Een kijkje in mijn arsenaal.
Google Search Console is een Zwitsers zakmes dat elke SEO naar mijn mening nodig heeft. Het is een no-brainer omdat het gratis te gebruiken is, en met weinig tot geen privacy/AVG zorgen komt. Voor sommige talen, zoals Fins en Bulgaars bijvoorbeeld, hebben Ahrefs en SEMrush beperkte gegevens. Daarom moesten we meer vertrouwen op Google Search Console. Als je internationaal uitbreidt, installeer dan zo snel mogelijk Google Search Console, maak hier een prioriteit van, want het begint pas na installatie gegevens te verzamelen.
– Auditing
Voor auditing gebruik ik daarnaast vooral Screaming Frog, en Sitebulb als second opinion. Met deze twee kan ik 95%+ van de technische problemen vinden en corrigeren. De rest van de problemen die ik tegenkom bij het werken aan de website, bij het bladeren door de website, vallen je dingen op die tools helaas niet kunnen oppikken. De menselijke geest wordt vaak over het hoofd gezien als “SEO-tool”. Ik vind de meest grove fouten door gewoon rond te kijken, te observeren. Zoals het gezegde luidt: a fool with a tool, is still a fool. Dus hulpmiddelen zijn voor mij niet alles. Ik grasduin ook graag handmatig. Natuurlijk moet de website gescand worden met bovengenoemde tools om problemen op schaal op te sporen. Idealiter combineert een grondige audit beide benaderingen.
– Trefwoordonderzoek en concurrentieanalyse
Ik heb abonnementen op alle grote alles-in-één SEO pakket tools zoals Ahrefs, SEMrush, Moz, Majestic. Ik gebruik ze allemaal voor een specifiek doel. Geen enkele tool heeft alles. Ahrefs gebruik ik voor de linkgegevens. Ik hou van hun link intersect rapport dat me helpt snel backlinks te vinden die werken voor de concurrentie, maar die wij nog niet hebben gedekt. De Trefwoordverkenner geeft een schoon en inzichtelijk overzicht van de eerste pagina van Google of zelfs de top 100 in sommige gevallen (alleen voor trefwoorden met voldoende zoekvolume). Ongelooflijk handig voor een eerste analyse, om na te gaan of een bepaald zoekwoord wel of niet te doen is, en welke andere zoekwoorden verwant en interessant zijn om na te streven.
SEMrush gebruik ik vooral voor zoekwoordenonderzoek. Ik combineer altijd Ahrefs en SEMrush zoekwoordgegevens, en haal die dan door de Google Ads Keyword Planner Tool voor nauwkeuriger (historische) zoekvolumes.
Voor links gebruik ik soms Majestic en Moz. Ik ben niet de grootste fan van deze tools. Als ik tools zou moeten schrappen (om budgettaire redenen), zouden deze als eerste gaan. Maar voor linkprofiel audits wil ik zoveel mogelijk gegevens beschikbaar hebben. Bovendien merkte ik in de Nederlandse SEO en linkbuilding gemeenschap in het algemeen, dat velen nog steeds veel aandacht besteden aan de metrieken die deze tools geven, respectievelijk Majestic Trust Flow en Citation Flow, en Moz Domain Authority en Page Authority. Ik besteed helemaal geen aandacht aan deze metrics. Maar collega’s waarmee ik in contact kom wel, dus ik heb de info nodig, voor onderhandelingen.
Naar welke metrieken kijk ik dan, vraag je je misschien af? Meestal Ahrefs/SEMrush organisch verkeer. Als een website in goede aarde valt bij Google, moet zij minstens 1000 organische bezoekers per maand ontvangen (afhankelijk van de taal en de branche natuurlijk, daar kunnen uitzonderingen op zijn). Dat zijn de websites waarop ik vermeld wil worden. Niet op een uitgestorven website met een DA 70 en TF 65. Het maakt voor mij niet uit als er geen Google verkeer is.
Als ik 1 tool zou moeten kiezen?
Excuseer me voor de gruwelijke metafoor, maar als iemand een pistool op mijn hoofd zou zetten, en me zou dwingen slechts 1 tool te kiezen, dan zou het Ahrefs zijn. Voor mij is het de meest complete tool.