SEO bedrijven checklist

Hallo daar! Even voorstellen, mijn naam is Romano Groenewoud en ik ben reeds 10+ jaren actief als zijnde SEO freelancer. Ik help organisaties van elke omvang aan een betere performance in de organische zoekresultaten van Google. Ik werk voor bedrijven variërend van ZZP tot multinationals. Ik heb voor vrijwel ieder type bedrijf gewerkt, voor B2C, B2B, overheid en ook non-profit.

Als ondernemer begrijp ik dat het vinden van een geschikt SEO-bedrijf een uitdaging kan zijn. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt voor jouw bedrijf. In dit artikel heb ik een lijst met veelgestelde vragen samengesteld om je te helpen bij het vinden van het perfecte SEO-bedrijf voor jouw onderneming. Laten we beginnen!

 1. Wat is het belang van SEO voor mijn bedrijf?
  SEO (Search Engine Optimization) is van cruciaal belang voor de zichtbaarheid en vindbaarheid van je bedrijf online. Een goed SEO-bedrijf helpt je bij het optimaliseren van je website, zodat je hoger in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google komt te staan. Hierdoor zullen meer potentiële klanten je bedrijf vinden en vergroot je de kans op succes.
 2. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een SEO-bedrijf?
  Bij het kiezen van een SEO-bedrijf zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten:
  a. Ervaring: Zoek naar bedrijven met ervaring in jouw branche en bewezen resultaten.
  b. Communicatie: Zorg ervoor dat het bedrijf openstaat voor communicatie en transparant is over hun werk en voortgang.
  c. Methoden: Vraag naar de gebruikte SEO-methoden en technieken om er zeker van te zijn dat ze in lijn zijn met de richtlijnen van zoekmachines.
  d. Maatwerk: Een goed SEO-bedrijf zal een strategie op maat aanbieden, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw bedrijf.
  e. Kosten: Vergelijk de kosten en zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat je krijgt voor de prijs die je betaalt.
 3. Wat zijn realistische verwachtingen van een SEO-bedrijf?
  SEO is een proces dat tijd kost en resultaten zijn niet van de ene op de andere dag zichtbaar. Het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Afhankelijk van de competitie in jouw branche kan het enkele maanden tot een jaar duren om significante resultaten te zien.
 4. Wat zijn de risico’s van het werken met een ‘black hat’ SEO-bedrijf?
  ‘Black hat’ SEO-bedrijven gebruiken onethische en riskante technieken om snel hogere posities in zoekresultaten te behalen. Deze praktijken zijn in strijd met de richtlijnen van zoekmachines en kunnen leiden tot straffen, zoals een lagere ranking of zelfs verwijdering uit de zoekresultaten. Het is belangrijk om te werken met een bedrijf dat ‘white hat’ SEO-methoden hanteert en zich aan de regels houdt.
 5. Hoe kan ik de voortgang en het succes van mijn SEO-campagne meten?
  Het is belangrijk om de voortgang van je SEO-campagne te meten om te weten of je investering zijn vruchten afwerpt. Een goed SEO-bedrijf zal je voorzien van regelmatige rapportages en updates over de prestaties van je website.

  Enkele belangrijke statistieken om op te letten zijn:
  a. Organisch verkeer: Het aantal bezoekers dat je website bereikt via zoekmachines.
  b. Keyword rankings: De posities van je gekozen zoekwoorden in de zoekresultaten.
  c. Bouncepercentage: Het percentage bezoekers dat je website verlaat zonder interactie.
  d. Conversieratio: Het percentage bezoekers dat een gewenste actie uitvoert, zoals het kopen van een product of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

  Kan ik mijn SEO zelf beheren of is het beter om een professioneel bedrijf in te schakelen?
  Hoewel het mogelijk is om zelf aan de slag te gaan met SEO, kan het een tijdrovend en complex proces zijn. Als je niet bekend bent met de verschillende technieken en strategieën die bij SEO komen kijken, is het vaak effectiever en efficiënter om een professioneel bedrijf in te schakelen. Zij hebben de expertise en middelen om je website op de juiste manier te optimaliseren en je te helpen betere resultaten te behalen.

  Hoe zit het met lokale SEO? Is dat iets waar ik rekening mee moet houden?
  Als je een lokaal bedrijf hebt of je richt op een specifieke regio, is lokale SEO absoluut iets om rekening mee te houden. Lokale SEO richt zich op het optimaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten, zodat potentiële klanten in jouw omgeving je bedrijf gemakkelijk kunnen vinden. Een goed SEO-bedrijf zal je kunnen helpen met zowel algemene als lokale SEO-strategieën.

  Eindwoord:
  Het kiezen van het juiste SEO-bedrijf is cruciaal voor het succes van je online aanwezigheid en kan een aanzienlijke impact hebben op de groei van je onderneming. Ik hoop dat deze veelgestelde vragen je hebben geholpen om een beter inzicht te krijgen in waar je op moet letten bij het zoeken naar een geschikt SEO-bedrijf. Onthoud dat goede communicatie, transparantie en het volgen van de richtlijnen van zoekmachines essentieel zijn voor een succesvolle samenwerking en duurzame resultaten. Veel succes!