Hallo, mijn naam is Romano Groenewoud. Ik ben sinds 2010 actief als freelance SEO specialist.

Wat drijft mij?
Ik werk voornamelijk aan SEO-campagnes op maat voor een select aantal klanten. Dit omvat alles wat iemand nodig heeft om zijn organische aanwezigheid te verbeteren: technische audit, zoekwoordenonderzoek, on-page optimalisatie, linkbuilding, concurrentieanalyse en content. Het omvat ook internationale SEO inspanningen (dit is mijn grootste passie). Ik heb voor alle soorten klanten gewerkt, van eenmanszaken, tot MKB, tot bedrijven. En van B2C, tot B2B, en af en toe overheid en non-profit. Ik werk echter het liefst met het MKB. Hoewel de budgetten over het algemeen lager zijn, waardeer ik de weinig tot geen bureaucratie en de snelheid van implementatie.
Het is mijn persoonlijke missie om hoogwaardige SEO op maat betaalbaar te maken voor het MKB.
Misschien moet ik dit begrip verder uitwerken. Nederland is een relatief duur land.
De prijzen van SEO diensten zijn, vanwege de hoge levensstandaard, vrij duur. En veel Nederlandse eenmanszaken en kleine tot middelgrote ondernemingen kunnen zich eenvoudigweg geen SEO-werk van hoogwaardige kwaliteit veroorloven. Daarom doen ze het zelf (wat leidt tot beginnersfouten) of vallen ze voor aanbiedingen van lage kwaliteit (degene die we dagelijks in onze inboxen ontvangen, ongevraagde spam link-building diensten zonder gedachte of strategie erachter). Dit leidt er vaak toe dat ze een teleurstellende eerste ervaring hebben met en dus een slechte smaak in de mond als het gaat om SEO.
Ik wil mijn steentje bijdragen om dit te voorkomen. SEO is een prachtig vakgebied dat wonderen kan doen voor elk MKB. En het zou jammer zijn als hardwerkende ondernemers hun vertrouwen in ons vak verliezen, alleen omdat ze met verkeerde partijen in aanraking zijn gekomen.
Hoe wordt dit gedaan? Door lean te opereren. Het automatiseren van ondergeschikte taken die niet tot het kernwerk van SEO behoren. Aanvullende online marketing benodigdheden, denk aan grafisch ontwerp, content uit te besteden aan freelancers. En voor het grootste deel werken op afstand, ik ben sinds 2012 een digitale nomade, werkend vanuit landen variërend van de Filipijnen tot Peru. Daardoor kon ik lagere tarieven rekenen, omdat de kosten van levensonderhoud in het buitenland een stuk lager kunnen zijn. Ik heb geen kantoor en heb daarom geen hoge vaste kosten. De enige substantiële terugkerende kosten die ik moet zeggen zijn de abonnementen op tools (vooral Ahrefs wordt er niet goedkoper op…).
Wat is je achtergrond en hoe ben je op het idee gekomen?
Ik ben altijd gefascineerd geweest door het internationale bedrijfsleven. Ik heb Internationale Bedrijfskunde (IBA) gestudeerd aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Ik wilde altijd al werken in een internationale omgeving en in contact komen met verschillende culturen. Ik wilde echter niet in een traditionele kantoorsetting werken.
Een van de vakken op de universiteit ging over het schrijven van een strategisch bedrijfsplan voor een bedrijf. Ik en drie Duitse medestudenten schreven een rapport voor een veelbelovende start-up, genaamd Ampelmann Operations, zij leveren een innovatie voor toegang tot offshore windturbines door een golfcompenserende loopbrug. Hoe dan ook, in dit rapport voegde ik een sectie toe over zoekmachinemarketing (omdat ik in mijn studententijd al met mijn eigen webshops en affiliate websites bezig was). We presenteerden de bevindingen van dit rapport op het hoofdkantoor in Delft. De CEO en CFO waren onder de indruk, en ze namen me ter plekke in dienst. Dit was het begin van mijn carrière als freelance SEO specialist. Ik moest me inschrijven bij de plaatselijke Kamer van Koophandel, en een website maken gewijd aan SEO.
Later tijdens de studie kon ik op uitwisseling naar Madrid. En ik kon blijven werken voor Ampelmann en ook andere nieuwe klanten die ik opdeed terwijl ik in Spanje was. Dit was een “Aha-moment” in de zin dat ik de digital nomad lifestyle ontdekte, dat je ook vanuit het buitenland kunt werken, als je maar toegang hebt tot stabiel internet. In die tijd las ik ook het boek “The 4-Hour Workweek” van Tim Ferriss, dat dit idee nog verder verstevigde.
Nadat ik mijn studie aan de universiteit had afgerond, wilde ik een grotere sprong maken: mijn eerste reis buiten Europa. Ik ging in 2013 naar Bangkok, omdat ik hoorde dat daar veel digitale nomadische ondernemers en collega SEO’s zijn. Ik kon een van de bijeenkomsten van het Dynamite Circle BKK event (gehost door Tropical MBA) bijwonen en ontmoette veel inspirerende mensen. De energie in Zuidoost-Azië beviel me zo goed dat ik mijn retourticket naar Europa heb geannuleerd, en uiteindelijk in totaal 5 jaar in de regio ben gebleven. In die tijd heb ik de SEO consulting business uitgebouwd en tegelijkertijd de omringende landen verkend, zoals Indonesië, Vietnam, Laos, Cambodja, Myanmar, Maleisië, Filipijnen enzovoort (dit was ook nodig voor het visum, een zogenaamde visa run, wat betekent dat je af en toe weg moet, omdat het visum gaat verlopen).
De werkgevers voor wie ik werk zijn echter grotendeels Nederlands. Soms is het een uitdaging om vergaderingen te plannen vanwege de verschillende tijdzones. Maar het is altijd gelukt. Bij telefoongesprekken (via VoIP) kreeg ik soms de opmerking “Je klinkt ver weg”. Inderdaad. Ik was altijd eerlijk en open over het werken in het buitenland. Geen enkele klant heeft daar ooit bezwaar tegen gemaakt. Het is wat dat betreft geen dealbreaker. De meeste klanten zijn gewoon vooral geïnteresseerd, kun je goed werk voor me leveren, en is het betaalbaar?
Tegenwoordig heb ik geen tijdzone problemen meer omdat ik hoofdzakelijk vanuit Europa werk.