Keywords onderzoek

Hallo daar! Even voorstellen, mijn naam is Romano Groenewoud en ik ben reeds 10+ jaren actief als zijnde SEO freelancer. Ik help organisaties van elke omvang aan een betere performance in de organische zoekresultaten van Google. Ik werk voor bedrijven variërend van ZZP tot multinationals. Ik heb voor vrijwel ieder type bedrijf gewerkt, voor B2C, B2B, overheid en ook non-profit.

Als ondernemer is het belangrijk om te weten hoe je doelgroep jouw producten of diensten zoekt op het internet. Een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het uitvoeren van een keywords onderzoek. In dit artikel beantwoord ik enkele veelgestelde vragen over keywords onderzoek om je te helpen begrijpen wat het is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt uitvoeren om de online zichtbaarheid van je bedrijf te verbeteren.

Veelgestelde vragen:

 1. Wat is een keywords onderzoek?
  Een keywords onderzoek is een proces waarbij je relevante zoekwoorden en -zinnen (keywords) identificeert die je doelgroep gebruikt om informatie, producten of diensten te vinden die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf. Het doel van dit onderzoek is om te begrijpen welke termen je doelgroep gebruikt, zodat je je website kunt optimaliseren om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google.
 2. Waarom is een keywords onderzoek belangrijk?
  Een keywords onderzoek is belangrijk omdat het je helpt bij het bepalen van de focus van je SEO-strategie. Door te weten welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt, kun je je content en marketinginspanningen hierop afstemmen, wat leidt tot een betere online zichtbaarheid, meer verkeer naar je website en uiteindelijk meer leads en klanten.
 3. Hoe voer ik een keywords onderzoek uit?
  Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om een keywords onderzoek uit te voeren:
 • Brainstorm: Begin met het maken van een lijst met onderwerpen en termen die relevant zijn voor je bedrijf en de producten of diensten die je aanbiedt.
 • Gebruik keywordtools: Maak gebruik van online tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest of Ahrefs om zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden te achterhalen.
 • Analyseer de concurrentie: Bekijk welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken en hoe ze hierop scoren in de zoekresultaten.
 • Prioriteer keywords: Kies de meest relevante en waardevolle zoekwoorden op basis van zoekvolume, concurrentie en de intentie van de zoeker.
 1. Wat zijn long-tail keywords en waarom zijn ze belangrijk?
  Long-tail keywords zijn langere, specifiekere zoekwoordzinnen die meestal bestaan uit drie of meer woorden. Ze zijn belangrijk omdat ze doorgaans minder concurrerend zijn en een hogere conversieratio hebben, omdat ze nauwkeuriger aansluiten bij de intentie van de zoeker. Door je te richten op long-tail keywords, kun je beter inspelen op de specifieke behoeften van je doelgroep en je online zichtbaarheid vergroten.
 2. Hoe integreer ik de gevonden keywords in mijn website?
  Nadat je een lijst met relevante keywords hebt samengesteld, is het tijd om deze te integreren in je website. Dit kun je doen door:
 • Keywords op te nemen in de content van je webpagina’s, zoals in de tekst, koppen, afbeeldingsbeschrijvingen en metatags.Interne en externe links te creëren met behulp van de gekozen zoekwoorden als ankertekst.
 • Je URL-structuur te optimaliseren door relevante zoekwoorden op te nemen in de URL’s van je pagina’s.
 • Je website te voorzien van een blog of kennisbank waar je regelmatig nieuwe content publiceert die gericht is op de geïdentificeerde zoekwoorden.
 • Actief te zijn op sociale media en de gekozen zoekwoorden te gebruiken in je berichten en profielbeschrijvingen.

  Eindwoord:

  Het uitvoeren van een keywords onderzoek is een essentieel onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Het helpt je om te begrijpen hoe je doelgroep zoekt naar informatie, producten of diensten die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf, waardoor je je website en marketinginspanningen beter kunt afstemmen op hun behoeften. Ik hoop dat dit artikel je vragen over keywords onderzoek heeft beantwoord en je inzicht heeft gegeven in het belang ervan voor je online succes. Door de tijd te nemen om een grondig keywords onderzoek uit te voeren en de resultaten te implementeren in je SEO-strategie, zul je beter in staat zijn om je online zichtbaarheid te vergroten en meer potentiële klanten aan te trekken.